Ekonomi, deklaration/bokslut
En skogsfastighet generar inte bara upplevelser som jakt, fiske, skogsvård, (många tycker faktiskt att skogsvård är roligt), utan kan även ge intäkter från skogsavverkning, arrendeintäkter, uthyrning av stugor mm.
Idag finns en palett med olika möjligheter att hantera en intäkt skattemässigt i näringsverksamheten.
Fortfarande finns många skogsägare som säger att ”det blir bara skatt”, vi tycker att då har man inte rätt kunskap om alla möjligheter som står till buds att deklarera sin intäkt rätt.
För många är räntefördelning det bästa sättet att skatta av ett resultat i näringsverksamheten. Räntefördelning ger dock inga inbetalningar till dina socialförsäkringar, pension mm, dvs. man bör se till att man har den saken avklarad via t ex. tjänsteinkomst eller annat.
Räntefördelning innebär att hela eller delar av ett resultat redovisas i inkomstslaget kapital med skattesatsen 30 % mot 40-65 % om du tar ut ditt resultat som inkomst med egenavgifter och kommunal/statlig skatt.
Många gånger kan skogskonto vara ett bra sätt att fördela en större skogsintäkt på flera år. Det är ett unikt instrument som bara finns för skogsägare, man får ha pengarna på ett skogskonto i 10 år som mest. Halva behållningen får dessutom räknas in i kapitalunderlaget för beräkning av räntefördelning.
Om du som skogsägare tycker det här verkar krångligt hjälper vi gärna dig med din deklaration. I de flesta fall kan vi med vår erfarenhet säga att det lönar sig att ta hjälp av sakkunnig istället för att göra deklarationen själv trots konsultkostnaden.
Deklaration/bokslut
Ett nödvändigt ont?
Ja, genom lagen är du som skogsägare tvungen att bokföra, deklarera och göra ett förenklat (oftast) bokslut.
Och nej, genom att ha koll på din ekonomi- och skattesituation blir du en bättre företagare, vilket gynnar dig i längden.
Kontakta oss redan idag!
Kjell Antonsson
Tel: 0380-600 925
Mobil: 070-394 98 50